Svet-Stranek.cz
Muzeum Váhy

Kuchyňské váhy:Miroslav Moravec a jeho unikátní sbírka vah

Kuchyňské váhy

Obecně lze říci, Že váha je přístroj sloužící k porovnání hmoty určitého předmětu (břemene) s váhou určitého závaží.
Přestože váhy jsou nezastupitelné především v průmyslu a v obchodní činností^ mají svoji nezastupitelnou úlohu i v gastronomii, a tak s rozvojem kultury a potřeb lidské společnosti vznikla potřeba odměřovat a dávkovat kulinářské ingredience za pomoci kuchyňských vah, kde se snoubí technická dokonalost a praktičnost s krásou tvaru a provedení.
V kuchyni se nejprve používal nejstarší typ rovnoramenných vah se zavěšenými miskami.
Roku 1669 člen francouzské Akademie věd profesor Gilles Person z Robervalu vynalezl rovnoběžníkové balanční váhy se dvěma miskami, ale tento vynález čekal dlouhá desetiletí na praktické a masové rozšíření.
Roku 1847 sestrojil mechanik a vahař Bérangere balanční váhu rovněž dvoumiskovou, ale citlivější a přesnější. Této se dostalo širokého uplatnění, používaly je naše babičky a mnozí z nás ještě dodnes.
Přestože existují jen tři základní pákové mechanismy těchto kuchyňských vah, bylo jejich další zpracování a provedení plně ve schopnostech a možnostech výrobců vah, a proto existují tisíce různých provedení v nepřeberném množství dle tvaru, velikosti, zdobenosti, přesnosti, účelnosti, použitelnosti, barvy, výrobce, jakož i podle použitých materiálů a dalších odlišností.
Historie vahařství v naší zemi má dlouholetou tradici, odpovídající zdejší vyspělé průmyslové oblasti. Byly zde desítky dílen, ale i mnoho velkých továren, které vyráběly kuchyňské i jiné váhy.
Nám, mnohdy nevděčným potomkům často nezbývá, než jen obdivovat němou krásu ušlechtilého materiálu v obdivuhodném souladu s přísnou účelností a promyšleností každého dílu a součástky na vahařských výrobcích našich pradědů.